ماهی فایتر یا betta fish یا ماهی جنگجو یکی از ماهیهای بسیار زیبا و دوست داشتنی که برای نگهداری در آکواریوم گزینه مناسبی هستند. این ماهیهای بسیار دوست داشتنی دارای رنگ بندی مختلفی هستند. اما نوع آبی و قرمز رنگ آن طرفداران بسیار بیشتری را به خود اختصاص دادهاند.
این ماهی آب شیرین یکی از اعضا خانواده گورامیها است که خصلت جنگجویی دارد. تحقیقات نشان داده است که هر ساله میلیونها عدد از این جاندار آبزی در سراسر جهان به فروش میرسد. بنابراین اگر شما نیز در حال برنامه ریزی برای خرید ماهی فایتر هستید، توصیه میشود مطالعه این مقاله را از دست ندهید. چرا که قصد داریم هر آنچه که نیاز است در رابطه با این ماهیها بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.
نام علمی: | بتا |
نامهای دیگر: | ماهی مبارز سیامی، فایتر |
اصل و نسب: | جنوب شرقی آسیا |
سطح مراقبت: | آسان |
خلق و خوی: | نیمه تهاجمی / تهاجمی |
اندازه: | ۲-۳ اینچ به عنوان یک بزرگسال |
طول عمر: | ۳-۵ سال، احتمالا بیشتر |
حداقل اندازه مخزن: | ۵ گالن |
رژیم غذایی: | پلت بتا، غذاهای زنده و منجمد |
پرورش: | تخم ریز |
جفت تانک: | نئون، گوپی |
رفتار ماهی فایتر یا بتا
رفتار شاد یک بتا با چند ویژگی مشخص می شود. اول، او در تانک حرکت می کند و موارد جدید را بررسی می کند و به سطح آب شنا می کند. دوم، او به دنبال غذا خواهد بود.در حالی که او این کار را هر روز انجام نمیدهد.
علاوه بر شاد بودن، ماهی بتا شما ممکن است نشانه هایی از کسالت و استرس را نیز نشان دهد. ممکن است با بازکردن باله هایش به حضور شما واکنش نشان دهد. باز هم این رفتار طبیعی است و باید انتظار داشت. با این حال، هنگامی که ناامید می شود، شروع به رفتار تهاجمی تر می کند. اگر ماهی شما علائم استرس را نشان می دهد، احتمالاً به این دلیل است که آنها ناراضی هستند.
یکی دیگر از رفتارهای رایج در بتا پنهان کردن خودشگان است. توصیه میشود حتما در آکواریوم خود از گیاهان طبیعی استفاده کنید تا ماهی بتا بتواند برای خود مخفی گاهی پیدا کند.
شما میتوانید برای خرید گیاه آکواریوم به صورت آنلاین از فروشگاه مرجان دریایی اقدام به ثبت سفارش کنید.
انواع ماهی فایتر
ماهی فایتر به عنوان یکی از پرطرفدارترین ماهیهای آب شیرین دارای تنوع بسیاری است. به همین دلیل است که لازم است با انواع ماهی فایتر آشنا شوید و اطلاعاتی در این زمینه کسب کنید. از مهمترین و پرطرفدارترین این ماهی موجود در بازار میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد:
- ماهی فایتر اژدها: این ماهی یکی از پرطرفدارترین و منحصر به فردترین ماهی های موجود در بازار است که به رنگ سفید و نقرهای دیده میشود.
- ماهی فایتر کندی : این ماهی شباهت بسیار زیادی به آبنبات دارد و به رنگهای زرد، سفید، قرمز و آبی دیده میشود.
- ماهی فایتر سنگ مرمر : از ماهیهای پرطرفدار فایتر است که همچون سنگ مرمر از لکههای نامنظمی برخوردار است و رنگبندی متنوعی دارد.
- ماهی فایتر پروانهای : فایترهای پروانهای دارای دمی هستند که نسبت به بدنه از رنگ متفاوتی برخوردار است.
- ماهی فایتر آلبینو: این ماهی فاقد رنگدانه است، به همین دلیل اعضا بدنش در شرایطی که نور فراهم باشد، قابل مشاهده است.
- ماهی فایتر شکلاتی: فایتر شکلاتی از دمی زرد یا طلایی و بدنی قهوهای رنگ برخوردار است.
- از دیگر نوع این ماهیهای پرطرفدار بازار میتوان به مسترگاز، پلاتینیوم و غیره اشاره کرد. لازم به ذکر است که ماهیهای فایتر را بر اساس حالت دم نیز میتوان به دستههای مختلفی چون هافمون، سوپر دلتا، دم ریش، دم حجابی، پلاکت، دو دم، دم چتری، دم رز، دم پر، دم بیلی، دم شانهای و غیره تقسیم بندی کرد.
بهترین غذای ماهی فایتر
یکی از مهمترین سوالاتی که ممکن است برای شما پیش آید این است بهترین غذای این ماهی ها چیست؟ به عبارت دیگر هنگام نگهداری از این ماهی بهتر است از چه غذاهایی استفاده کرد و چه برنامه غذایی را برای این جاندار در نظر گرفت؟
تغذیه مناسب نقش بسیار زیادی در زیبایی و سلامت ماهیها دارد. به همین دلیل لازم است تا یک برنامه غذایی مشخص برای این ماهیها در نظر بگیرید.
متخصصان بر این باورند که بهترین غذای ماهی فایتر غذاهای خشکی است که برای انواع ماهیهای گیاهخوار مورد استفاده قرار میگیرد. توصیه میشود در هفته حداقل دو بار از کرمهای خونی و غذاهای گوشتی برای تغذیه ماهی خود استفاده کنید.
آموزش نگهداری
برای نگهداری از ماهی فایتر در تنگ و آکواریوم نیاز است تا به یک سری نکات توجه داشته باشید. در واقع میتوان گفت که بدون در نظر گرفتن این نکات نمیتوان انتظار داشت که ماهی شما برای مدت زمان طولانی بتواند زنده بماند. برخی از نکات مهمی که در هنگام نگهداری از ماهی فایتر باید به آن توجه کنید عبارتند از:
- اگر نیاز است دست خود را درون آکواریوم فرو کنید حتما قبل از انجام این کار دستهای خود را شست و شو دهید.
- تجهیزات آکواریوم به هیچ عنوان نباید با مواد شوینده شست و شو شوند. چرا که این مواد میتوانند سلامت ماهیهای شما را به خطر اندازد.
- تصفیه آب آکواریوم باید به صورت منظم انجام گیرد تا کیفیت آب افزایش یابد.
- هر هفته کیفیت آب را بررسی کنید. تعویض آب آکواریوم در هنگام کاهش کیفیت و کثیفی آب میتواند گزینه مناسبی باشد.
- دمای آکواریوم نگهداری از ماهی فایتر باید بین ۲۳ تا ۲۷ درجه سانتی گراد باشد.
- از بخاری آکواریوم برای فصول سرد سال و از فن خنک کننده آکواریوم برای فصول گرم استفاده کنید.
- این ماهیها را هر روز دو وعده تغذیه کنید. البته این نکته را در نظر داشته باشید که غذای اضافی نباید در آکواریوم باقی بماند.
آموزش نگهداری ماهی فایتر در تنگ
نکته اول برای نگهداری ماهی فایتر در تنگ که باید در نظر داشته باشید این است که از نگهداری دو یا چند ماهی فایتر در کنار هم خوداری کنید زیرا ماهی فایتر یا بتا خلق و خوی تهاجمی دارد.
حتما هفته ای یکبار آب تنگ ماهی را تا نصف خالی کرده و آب جدید اضافه کنید.
حتما در تنگ از گیاهان طبیعی استفاده کنید.
بیش از اندازه به ماهی خود در تنگ غذا ندهید زیرا بدلیل نبود سیستم فیلتراسون باعث تیره شدن آب تنگ میشود.
آموزش پرورش و تکثیر ماهی فایتر
ممکن است به هر دلیلی دوست داشته باشید به پرورش و تکثیر این ماهی دوست داشتنی بپردازید. به همین دلیل لازم است تا با آموزش پرورش و تکثیر ماهی فایتر آشنا شوید و مهمترین نکات را برای تکثیر درست بدانید.
برخلاف تصور بسیاری از افراد تکثیر ماهی فایتر کار دشواری نیست تنها به دقت بالا نیاز دارد. برای اینکه عمل جفتگیری و تکثیر بهتر انجام شود بهتر است تا ماهی نر دم بلند و ماهی ماده شکم پهنتری داشته باشد. چرا که چنین ماهیهایی قدرت باروری بسیار بیشتری دارند.
مراحل زاد و ولد ماهی فایتر در آکواریوم
آب آکواریوم را بر روی ارتفاع ۱۵ سانتی متر تنظیم کنید و یک نایلون بر روی سطح آب بگذارید. توجه داشته باشید که هیچ هوایی نباید زیر نایلون وجود داشته باشد. بنابراین لازم است تا با دست هوای زیر نایلون را خارج کنید.
در مرحله بعد باید ظرفی از جنس شیشه یا پلاستیک را درون آکواریوم قرار دهید و ماهی ماده را به سمت این ظرف روانه کنید. هنگامی که ماهی نر وارد آکواریوم شود با دیدن ماهی ماده، واکنشهای خاصی از خود نشان میدهد.
ماهی نر در این مرحله شروع به ساخت حبابهایی میکند که نشانهای از آمادگی برای برقراری رابطه جنسی است. پس از گذشت دو روز ماهی ماده را از درون ظرف پلاستیکی یا شیشهای خارج کنید تا با همکاری ماهی فایتر نر به تشکیل حباب بپردازد. پس از ساخت حبابها ماهی نر به دو ماهی ماده میپیچد و به انجام رابطه جنسی میپردازد. تخمریزی توسط ماهی ماده انجام میگیرد. تخمها توسط ماهی نر جمع و به درون حبابها منتقل میشود.
وظیفه ماهی نر محافظت از تخمهای ایجاد شده است. به همین دلیل دیده میشود که با خشونت گاهی ماهی ماده را از محل تخمها دور میکند. بنابراین توصیه میشود که حتما پس از تخم گذاری ماهی ماده را از آکواریوم خارج کنید.
پس از گذشت دو روز لاروها از تخم خارج میشوند و به شنا در آکواریوم میپردازند. توصیه ما این است که پس از گذشت دو هفته ماهی نر را نیز از میان لاروها جدا کنید.
ماهی سازگار با ماهی فایتر
ماهی فایتر ( Betta splendens ) در فضای کوچک بهتر است تنها نگهداری شوند. ولی در آکواریوم های بزرگ میتوان این ماهی زیبا را با گونه های دیگری که در ادامه معرفی میکنم نگهداری کنید.
- ماهی نئون تترا : آنها گونه ای آرام هستند که طول آنها فقط به حدود ۱ اینچ می رسد بنابراین فضای زیادی در آکواریوم لازم نیست.
- تترا نئون سیاه: مانند Neon Tetra معمولی ، این ماهی همان گونه است که رنگ متفاوتی از خود نشان می دهد و به آکواریوم شما تنوع می بخشد.
- ماهی رامینوز : مانند اکثر تتراهای موجود در این لیست ، آنها گونه های آرام هستند که هنوز هم نسبتاً کوچک هستند و طول آنها به حدود ۲ اینچ می رسد.
- تترا امبر : آنها ماهی هایی آرام و معتدل هستند که طول آنها فقط یک اینچ است و قسمت عمده ای از مخزن را اشغال نمی کند و آنها را ایده آل می کند.
- کاردینال تترا : بسیار شبیه نئون تترا است ، اما اندازه آنها کمی بزرگتر و ۲ اینچ رشد می کند.
- رازبورا دلقک : مسلماً این بهترین هم نوع تانک ها برای فایتر های نر هستند . آنها در آبهای مشابه فایتر در طبیعت زندگی می کنند و طول آنها به حدود ۲ اینچ می رسد.
تشخیص ماهی فایتر نر و ماده
ممکن است به هر دلیلی دوست داشته باشید ماهیهای نر و ماده را از یکدیگر تشخیص دهید. به همین دلیل لازم است تا مهمترین نکات تشخیص ماهی فایتر نر و ماده را در نظر داشته باشید. در هنگام تشخیص ماهی نر و ماده لازم است تا نکات زیر را در نظر بگیرید:
- ماهیهای فایتر ماده رنگ کدرتری نسبت به ماهیهای نر فایتر دارند. البته این نکته را در نظر داشته باشید که گاهی به دلیل استرس ممکن است شاهد تغییر رنگ در ماهیها باشیم.
- نقطه تخم ریزی ماهی فایتر که تنها در مادهها دیده میشود به شکل یک نقطه سفید در زیر بدن آنها قابل مشاهده است.
- ماهیهای فایتر ماده معمولا قد کوتاهتر و چاقتری نسبت به نرها دارند.
- ماهیهای نر دارای ریش بلندتری نسبت به نمونههای ماده هستند.
- ماهیهای نر برخلاف ماهیهای ماده در هنگام آمادگی برای جفت گیری حبابهایی را تولید میکنند که بر روی سطح آب شناور میشود.
تفاوت ماهی فایتر نر و ماده
دوستانی که قصد دارند تنها یک ماهی فایتر خریداری کنند، بیشتر به سمت ماهیهای فایتر نر میروند. دلیل این امر را میتوان زیبایی بیشتر ماهیهای فایتر نر نسبت به ماده دانست. تفاوت ماهی فایتر نر و ماده تنها به زیبایی آنها محدود نمیشود. ماهیهای فایتر نر نسبت به ماهیهای ماده باله بلندتری دارند و تحرک بیشتری نیز از خود نشان میدهند.
جمعبندی
در این مقاله در رابطه با ماهی فایتر و انواع صحبت کردیم. همچنین نکاتی را ارائه دادیم که برای نگهداری از این ماهی بسیار مهم و حیاتی است. شما میتوانید با استفاده از اطلاعات ارائه شده در این مطلب، با دید بازتری نسبت به خرید و نگهداری از این ماهی زیبا اقدام نمایید و در نهایت با رعایت اصول لازم، بستری آرام و مطلوب را جهت زندگی فایترهای خود فراهم کنید.
سوالات متداول
فایتر نر وظیفه دارد به مدت دو هفته از تخمها مراقبت کند.
از مهمترین ویژگیهای ماهی فایتر میتوان به خصلت سلطه جویی آن اشاره کرد. به همین دلیل ترجیح میدهد در قلمرو تنها باشد.
- ۰ ۰
- ۰ نظر